Africhting

Training Als u niet de ervaring of mogelijkheid heeft om uw paard zadelmak te maken, kunt u mij inschakelen. Ik maak uw paard zadelmak op een vertrouwde en rustige manier zodat u vertrouwd met uw paard kunt rijden. Ik beleer uw paard en besteed indien u dat wenst veel tijd in het doorrijden van uw paard. Dit alles word in een tijdsbestek van 6 tot 8 weken gerealiseerd. Tijdens deze trainingsweken geven wij u ook de kans om onder begeleiding de vorderingen van uw getrainde paard te voelen. We begeleiden u daarin tot u een vertrouwd gevoel heeft.

We hebben vaste fokkers door het hele land waar we onze paarden kopen. Omdat we daar ieder jaar zijn, zien we de paarden opgroeien en hoe ze zich ontwikkelen.

Zodra we geïnteresseerd zijn laten we ze keuren en gaan ze mee naar stal. In de stal laten we ze eerst een week wennen aan de nieuwe omgeving en voer. Daarna gaan we aan het werk met ze.

Zadelmak maken

Training Als de paarden de eerste week gewend zijn aan deken, wassen, omgang met mensen, beginnen we het werk altijd aan de longeerlijn. Eerst leren ze de ronde linksom en rechtsom lopen aan het halster. Al vrij snel gaat dan het hoofdstel om en een singel zodat ze de druk om de buik voelen. Als ze dit accepteren doen we er een bijzet aan en een zadel. Hierdoor kennen ze straks het gevoel van de hand en door de los hangende beugels wennen ze aan de plaats waar je been gaat geven. Dit alles gaat in een tijdsbestek van 1 a 2 weken het ligt aan het paard hoe snel we verder gaan.

Na dit alles is het werk voor vandaag klaar en kun je de volgende dag weer een stapje verder. Dan herhalen we alles en als we dan weer zitten, gaan we rondjes naar links en rechts stappen om te zien of het paard ontspannen beweegt als je erop zit. Vervolgens draven we het gangpad op en neer tot het ontspannen gaat. Daarna gaan we de bak in en stappen we daar een aantal keer achter elkaar op en af zodat dit normaal is voor het paard.

De volgende stap is dan aan de longeerlijn rijden, dit doen we vaak maar 1 of 2 keer omdat je daarna wel toe bent om los te rijden. Dan kun je namelijk het paard beter rechtrichten, laten reageren op het beengeven en het sturen aanleren. Omdat ze van te voren het bijzetje kennen lopen ze al vrij snel nageeflijk en in balans rond op de eigen benen. We maken ze dus zadelmak met als doel dat je uiteindelijk als ruiter niks meer hoeft te doen en het paard zelf blijft lopen tot de ruiter iets veranderd.